Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Kopen

Wanneer het veilinghuis een veiling organiseert, dan wordt dit aangekondigd dmv van advertenties in dagbladen en in verzamel- en antiek(vak)bladen. Tevens worden uitnodigingen verstuurd aan het klantenbestand.

Catalogus

Voorafgaand aan de veiling wordt een catalogus samengesteld. Deze catalogus is een handleiding voor de veiling. Er staat vermeld waar en wanneer de kijkdagen en de veiling worden georganiseerd. Tevens staan de spelregels (orde van verkoop en verkoopvoorwaarden) duidelijk omschreven. Het is raadzaam om deze regels van tevoren goed door te lezen, zodat u van tevoren weet wat er gebeurt als u een bod uitbrengt.

Bekijk: De orde van verkoop bij Veilinghuis Omnia

In de catalogus bevindt zich verder een genummerde lijst met daarbij een uitgebreide beschrijving van de ingebrachte kavels. Een kavel kan bestaan uit één object of meerdere objecten. In de beschrijving staat informatie over het voorwerp, zoals ouderdom, afmetingen en de verwachte opbrengst (zgn richtprijs). Het beschrijven geschiedt met de grootste zorg en volgens een vaste procedure.

Omschrijving kunst

De omschrijving van kunst in de catalogi van Veilinghuis Omnia wordt als volgt omschreven;

Kunstenaar: 
Omschrijving van: achternaam, voornaam (geboortejaar-overlijden), voorstelling, techniek, afmeting. (** bij naam kunstenaar: voorna(a)m(en) niet bekend).
Toevoeging met toegeschreven aan:
Het werk heeft de eigenschappen van de kunstenaar en is waarschijnlijk van de kunstenaar.
Omgeving van/ school van/Atelier:
Geen werk van de kunstenaar, maar een werk uit de periode van de kunstenaar waarschijnlijk gemaakt onder zijn invloed.
Hollandse school (+ naam):
Een werk van een onbekende kunstenaar, gemaakt in dat land of die streek.

Let op, bij onderstaande vermeldingen wordt de authenticiteit niet gegarandeerd!

In de manier van/ In de stijl van/naar/kopie:
Geen werk van de kunstenaar, maar naar het voorbeeld van de kunstenaar gemaakt.
Kunstenaar + gesigneerd als:
De desbetreffende naam staat vermeld op het werk. De echtheid wordt niet gegarandeerd!

Kijkdagen

Voordat er een veiling plaatsvindt, worden er kijkdagen georganiseerd. Deze kijkdagen zijn bedoeld om klanten de gelegenheid te geven om de goederen uitgebreid te bekijken. Hiervoor zijn alle kavels overzichtelijk tentoongesteld. De entree hiervan is gratis en u kunt bij u bezoek informatie en inlichtingen verkrijgen bij onze veilingmedewerkers. Voor informatie over de tijden van de kijkdagen klik hier.

Veiling

Een veiling bestaat vaak uit meerdere zittingen. Dit zijn de dagen of dagdelen waarop wordt geveild. De veilingzittingen bij Omnia zijn op dinsdag en woensdagavond en beginnen om 19.00 uur. Voorafgaand aan de veiling, welke onder toezicht van een notaris wordt georganiseerd, wordt u gewezen op de veilingvoorwaarden. Dit zijn de regels die tijdens de veiling worden gehanteerd. Eén van die regels is het hanteren van opgeld. Veilinghuis Omnia hanteert 28% aan opgelden in de zaal over het hamergeld. Tijdens live online veilen wordt 3% extra commissie (31%) berekend.

Bieden met een koopnummer in de zaal

Voordat de veiling begint is er gelegenheid om een biednummer bij de administratie te halen. Dit is een formulier waarop u uw naam en adresgegevens invult. Dit formulier is gekoppeld aan een koopnummer. Door dit nummer tijdens de veiling te tonen biedt u op een bepaald kavel mee. Wanneer u het hoogste bod uitbrengt, noemt de veilingmeester dit nummer, wordt deze genoteerd en bent u bezitter van het kavel. Er wordt via de volgende stappen verhoogd:

 

tot € 50,-   met € 5,-
van € 50,- tot € 200,- met € 10,-
van € 200,- tot € 500,- met € 25,-
van € 500,- tot € 1000,- met € 50,-
van € 1000,- tot € 2000,- met € 100,-
van € 2000,- tot € 4000,- met € 200,-
Vanaf € 4000,-   met € 500,-
Start prijs
 • De inzet van de items geschiedt op 70% van de minimum richtprijs,biedingen onder de 70% worden niet geaccepteerd!
 • Schriftelijk biedingen dienen op de dag van de veilingzitting voor 15.00 te zijn geregistreerd!

Schriftelijk bieden

Op deze manier is het mogelijk om te bieden zonder dat u zelf op de veiling aanwezig bent. Door middel van het invullen van een biedopdracht zal de veilingmeester in uw opdracht meebieden tot het maximale bedrag dat u heeft ingevuld op het biedformulier. Natuurlijk zal hij trachten om dit kavel voor een zo laag mogelijke prijs voor de schriftelijke bieder te kopen. Het is dus niet zo dat automatisch het maximale bedrag moet worden betaald! Alleen bij een succesvolle aankoop informeren wij u de dag(en) na de laatste veilingzitting per mail (in 2e instantie telefonisch) over de aankopen. U bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig afhalen van de goederen!

Schriftelijk bieden via het online systeem

Het is mogelijk om via een inlogsysteem schriftelijk te bieden. Hiervoor dient u het volgende te doen:

 1. Om te kunnen bieden dient u éénmalig te registreren met uw naam en adresgegevens. Ook kiest u uw eigen unieke wachtwoord.
 2. Ga naar de catalogus met foto’s. Hier bevindt zich de catalogus met foto’s en daarnaast de mogelijkheid om op het item te bieden.
 3. Klik op het woord bieden.
 4. Vervolgens kunt een bedrag invullen wat u maximaal op een item wilt bieden. De veilingmeester zal namens u gaan bieden op het item uiterst tot het bedrag wat u heeft vermeld. Dit betekent niet dat u automatisch het uiterste bedrag betaalt. Het startbedrag bedraagt immers 70% van de minimum richtprijs. Zonder tegen bieders krijgt u het item dus voor de startprijs! De biedprocedure loopt volgens de veilingvoorwaarden.
 5. Op bovenstaande wijze kunt u uw eigen biedlijst samenstellen met meerdere items. Deze zijn in te zien via mijn catalogus – mijn online schriftelijke biedingen.
 6. Op dit formulier staat vermeld waarop u heeft gekozen te gaan bieden. UW BIEDINGEN ZIJN ECHTER NOG NIET VERWERKT. Zodra de veilingmeester de biedingen verwerkt heeft, ontvangt u een bevestigingsmail.
 7. Indien u deze mail niet ontvangt heeft uw spamfilter de mail  misschien geblokkeerd. Controleer dit in uw spam box! Twijfelt u nog? U kunt per mail vragen of uw bod is ontvangen.
 8. Uw favoriete kavels kunt u vastleggen door op het grijze sterretje te klikken deze zal dan geel kleuren. Deze kavels kunt u terug vinden onder mijn catalogus – mijn favorieten

Live bieden

 1. Tijdens de veiling kunt u ook met beeld(niet op een telefoon) en geluid live meekijken.
 2. Met uw account kunt ook inloggen en vervolgens live meebieden! Let op hiervoor geldt wel een hogere opgeld percentage. Het juiste percentage kunt u terug lezen in de orde van verkoop.
 3. Na afloop van de veiling ontvangt u mail over de aangekochte kavels.

Telefonisch bieden

Een tweede mogelijkheid om ”vanuit uw luie stoel” te kunnen bieden is middels een telefonische bieding. Dit werkt gelijk aan een schriftelijke bieding. U vult een biedformulier in met het verzoek tot telefonisch bieden. U wordt dan tijdens de veiling door een van onze medewerkers gebeld op het moment dat het desbetreffende kavel wordt geveild. De medewerker zal u dan tijdens het bieden in de zaal informeren en eventueel in uw opdracht bieden. Telefonisch bieden is alleen mogelijk op artikelen met een richtprijs vanaf           € 150,00.

Voor zowel de schriftelijke als de telefonische biedingen gelden de volgende regels:

 • De schriftelijke koopopdracht wordt alleen geaccepteerd indien deze is ondertekend.
 • Telefonische biedingen zijn mogelijk wanneer het object een richtprijs € 150,00 of hoger heeft.
 • Voor schriftelijk of telefonisch bieden op kavels met een richtprijs boven € 10.000 kan om een verklaring van uw bank en een kopie van een geldig legitimatiebewijs gevraagd worden.
 • Betalingendienen binnen drie dagen na aankoop te geschieden.
 • Afhalen: de goederen dienen uiterlijk de zaterdag na de laatste veilingzitting, voor 16.00 uur te worden afgehaald vanaf de veilinglocatie !
 • N.B. Aan kopers die deze termijn overschrijden kan per kalenderdag de somma van € 50 in rekening worden gebracht voor vervoer en opslagkosten, ongeacht het bedrag van de factuur.
 • De gekochte goederen kunnen voor risico van de ontvanger/koper verzonden worden. Klik hier voor informatie.

Na de veiling

Na de aankoop heeft u een garantietermijn van zes weken. Deze garantieregeling staat vermeld in de algemene verkoopvoorwaarden.

Afgifte goederen

Het gekochte dient na de veilingzitting worden afgehaald binnen de daarvoor geldende termijn:

 • Tot 30 minuten na iedere veilingzitting.
 • Woensdagmorgen (de dag na de eerste veilingzitting) van 9.30 – 11.30 uur.
 • Donderdagmiddag (de dag na de tweede veilingzitting) van 13.30 – 16.00 uur.
 • Vrijdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur.
 • Zaterdagmorgen van 9.30 - 11.30 uur en zaterdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur.
 • Tijdens de veiling worden geen goederen afgegeven.
 • Schriftelijke bieders worden bij aankoop van goederen per mail geïnformeerd.

Alle goederen dienen zaterdagmiddag voor 16.00 uur te zijn afgehaald !

Aan kopers die deze termijn overschrijden kan per kalenderdag de somma van € 50,- in rekening worden gebracht voor vervoer en opslagkosten, ongeacht het bedrag van de factuur.